Het securitiseren vond voor het uitbreken van de kredietcrisis op grote schaal plaats. Tijdens de crisis droogde deze markt echter volledig op en banken leden enorme verliezen omdat veel van de producten gerelateerd waren aan Amerikaanse rommelhypotheken. Het in stukken hakken van leningen en deze in een andere vorm bundelen en doorverkopen wordt als een van de oorzaken gezien van de financiële crisis.
De voorzitter van de Europese Commissie, Jose Manuel Barroso, heeft echter eerder dit jaar gezegd dat een heropleving van de markt voor hypotheekobligaties, in het Engels mortgage-backed securities genoemd, essentieel is voor de financiering van banken en voor een gezonde economie.
Markt voor securitisaties
De Europese markt voor securitisaties werd vorig jaar heropend door de Nederlandse verzekeraar Delta Lloyd. Financieel topman Emiel Roozen zei dinsdag in een interview met het ANP dat deze markt, nadat hij tijdens de financiële crisis was stilgevallen, weer op gang is gekomen. ,,De markt is terug, maar het herfinancieren van dit soort pakketten is veel duurder dan vroeger.”
Roozen wees erop dat op de markt voor hypotheekobligaties een vergelijkbare situatie heerst als op de markt voor consumentenhypotheken. De hypotheekrentetarieven zijn relatief hoog ten opzichte van de rentestanden waartegen banken zelf geld aantrekken. Dit onderwerp krijgt in de media veel aandacht. Dit weekend beklaagde de Consumentenbond zich hier nog over.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl